Recenze
Anti-Flag - Underground Network
![]() |
Typ: | CD |
| Rok vydání: | 2001 | |
| Label: | Fat Wreck Chords | |
| Délka: | 34:56 | |
| Autor: | Jonash | |
| Hodnocení: | ![]() |
|
| Odkaz: | http://www.anti-flag.com | |
| Datum vložení: | 12.03.2010 |
Je tomu již 9 let, co vyšla tato dle mého nejlepší deska pittsburgské formace Anti-Flag, řadící se v mém pomyslném osobním žebříčku do TOP 5 punkrockových alb všech dob.
Jak je u kapely zvykem, texty se opět točí kolem politiky a situace ve světě. Já osobně rozhodně pro-politický člověk nejsem a mám radši texty s jinou tematikou, ale tuto bandu si nedokážu představit, že by vyřvávala do světa cokoliv jiného než že je současná situace nejen v USA velice špatná.
Na Underground Network se nachází 13 písní a má ideální délku 35 minut. Za tuto dobu vás ani nemůže začít nudit a hned od úvodu vás začne bavit s peckou Angry, Young and Poor zaopatřenou luxusní basovou linkou. A to je jedna z předností kapely – basa. Té se v roce 1999 u AF chytil Chris #2, který dříve byl jejich velkým fanouškem. A díky tomu má skupina výraznou tvář a jen tak si jí nelze splést. A protože baskytaru miluju a pár let jsem na ní i hrál, tak toto album je pro mě chuťovka.
V každé písni se nachází vynikající basové linky, které jsem schopen poslouchat stále dokola. On Chris Barker rozhodně patří mezi nejlepší basáky scény, bohužel se s dalšími alby začíná trošku vykrádat a jeho linky už nejsou takovou senzací jako zde. Pro příklad uvedu písně Bring Out Your Dead, Spaz House Destruction Party nebo Daddy Warbux, kde basa řádí rychlostí blesku.
Dalším kladem nejen této desky, ale celé party je rozhodně Justinův zpěv – výrazný, melodický a prostě líbivý. Výborně se doplňuje s řevem Chrise #2.
Třetí a rozhodně ne poslední bonbonek jsou bicí. Pat, sedící za nimi, rozhodně umí a jeho výraz, při kterém je při celém koncertu usmívající se až vysmátý, je nezaměnitelný. Ten bohužel v audio podobě neuvidíte.
Já osobně bych jen velice těžko hledal lepší melodický punkrock, který cválá v rychém tempu, chrlí na vás líbivé kytarové riffy a zpěv a je plný silných refrénů. Těžko se mi hledá nějaký výraznější hit – všechny pecky stojí za to. Ať už protinacistická minutu a půl dlouhá This Machine Kills Fascists, vojenská Stars and Stripes nebo vzpouru burcující Culture Revolution. Ale přece jenom zmíním jeden song a to Underground Network, který je na koncertech hrán dodnes a při kterém jsem vždy plný energie. A nebude to jistě subjektivní pocit.
Nemám vůbec žádné výhrady. Ono těch x desítek hodin strávených při poslechu tohoto třetího CD pittsburgského kvarteta s basou na krku a trsátkem hoblujícím si zde vyskytující se tóny a melodie, myslím hovoří za vše.
Takže 5 hvězd (pruhů již netřeba…)
Tracklist:
1.Angry, Young and Poor
2.This Machine Kills Fascists
3.Underground Network
4.Daddy Warbux
5.Vieques, Puerto Rico
6.Stars and Stripes
7.Watch the Right
8.Panama Deception, The
9.Culture Revolution
10.Spaz House Destruction Party