Sum 41 - Screaming Bloody Murder

• Screaming Bloody Murder Typ: CD
    Rok vydání: 2011
    Label: Island Records
    Délka: 48:38
    Autor: Jonash
    Hodnocení: 6.0/10
    Odkaz: http://www.myspace.com/sum41
    Datum vložení: 27.03.2011

Kanadská banda Sum 41 konečně přichází se svojí zbrusu novou deskou, kterou připravovala vlastně už od roku 2008 a několikrát její vydání odložila. Placka Screaming Bloody Murder navazuje na čtyři roky starý počin Underclass Hero, na kterém si recenzenti z celého světa pěkně smlsli a parádně ho strhali.

A jak je na tom novinka? No... první poslech byl jedním velkým zklamáním. Už jen proto, že od velkých kapel čekáte prostě něco víc. Ale zde nebyl ani náznak těch rychlých a energických tracků jako zastara. Žádné další "Fat Lipy", "Hell Songy" ani "Makes No Differency". Pánové se posouvají hudebně zase někam jinam, přičemž škatulka punkrock se jim vzdaluje čím dál tím více. Screaming Bloody Murder má mnohem blíže k alternativnímu modernímu rocku ve středních a místy až velice pomalých tempech. Zkrátka silně popové melodie, časté zapojení piána a celkový rockový nádech.

Jedni budou namítat, že Kanaďané již opustili své punkové kořeny a vytvořili čistě mainstreamové album, jiní budou naopak rádi za to, že už to není jen ten jednoduchý melodický punkrock á la Blink-182 a že kapela má dospělejší sound. No, já spíš stojím na straně první. Přijde mi, že si Sum 41 hrají na něco, co nejsou. Že se snaží být zajímavou, jedinečnou a nadžánrovou formací, ale jaksi jim to nevěřím (tento dojem mi potvrdili už i na předcházejícím Underclass Hero). Odchodem sólového kytaristy Dava Bakshe v roce 2006 jakoby jim zmizel ten přímočarý styl a chybí mi ony metalové prvky, kterými Dave hudbu Sumů obohacoval.

A co písně jako takové? Úvodní Reason To Believe nabízí v první půli staré dobré Sum 41, zatímco ve druhé sloce je skladba baladicky zakončena pouze za doprovodu piána. Pak už následuje druhá věc, titulní Screaming Bloody Murder, jež je rozhodně největší peckou z celého alba a budete si ji pouštěn stále dokola. Osamocený vokál Derycka Whibleyho ústí ve výborné kytarové intro za doprovodu skvělých bicích, poté se již rozjednou zkreslené kytary s pěkně vyvedenými riffy a to celé vyvrcholí vysoce chytlavým refrénem! Samozřejmě nesmí chybět ani typický bridge doplněný o kytarové sólo. Třetí song Skumfuck začíná také pomalu a akusticky, přičemž až po více jak minutě se rozjede v příjemnou kytarovku.

Z dalších tracků mě více zaujaly už jen Jessica Kills, dávající vzpomenout na staré časy, zajímavě poskládaná Holy Image Of Lies či Sick Of Everyone s pěkným úvodem, originální první slokou a šlapavým refrénem. A také pomalá balada Crash, kde Deryck dokazuje, že zase zpívá o něco lépe. Zbytek je už víceméně průměr pouze s občasnými světlejšími místy. A těch skoro padesát minutu poslechu je taky docela dost.

Rozhodně je potřeba dát této novince několikero poslechů, aby vás více zaujala; aspoň tak tři nebo čtyři. Jinak je dost možné, že si k vám noví Sumové prostě nenajdou cestu. Já osobně mám smíšené dojmy. Ano, i nová deska - ačkoliv zase více popovější - se většině fanoušků skupiny asi bude líbit. Ale těm, kteří mají rádi čistokrevný punkrock, nejspíše skončila tvorba Sum 41 s plackou Does This Look Infected?...

Tracklist:

01. Reason To Believe
    02. Screaming Bloody Murder
    03. Skumfuck 
    04. Time For You To Go
    05. Jessica Kills
    06. What Am I To Say
    07. Holy Image Of Lies
    08. Sick Of Everyone
    09. Happiness Machines
    10. Crash
    11. Blood In My Eyes
    12. Baby You Don't Wanna Know
    13. Back Where I Belong
    14. Exit Song

Vyhledávání v recenzích

A B C D E F G H CH I J K L M N O
P Q R S T U V W X Y Z # V/A Vše

Recenze

Náš tip

Prohlížíte si web v mobilu? A jaký máte?

1. Apple Iphone
    6% (18)
  2. HTC Wildfire S
    5% (14)
  3. Samsung Galaxy Nexus
    1% (2)
  4. Samsung Galaxy S II
    3% (8)
  5. Samsung Galaxy Mini
    3% (8)
  6. SonyEricsson Xperia Arc
    1% (3)
  7. SonyEricsson Xperia X10
    1% (3)
  8. Jiný.
    31% (88)
  9. Nevyužívám internet v mobilu.
    47% (134)
  10. Nemám mobil.
    3% (8)

Celkem hlasovalo 286

Pokud chcete hlasovat v této anketě, klikněte na vybranou odpověď.